Poboczne forum użytkowników serwisu pytamy.pl, na wypadek awarii i/lub protestu.
Właśnie chciałem dać to pytanie na Pytamy, ale tam nie działa w tej chwili, a liczenie do 1000 za długo by trwało. A wena weną, trzeba ją zaraz ubierać w słowa, zanim umknie gdzieś wentylatorem.:)
O co mi chodzi, wiem, że cenimy ludzi za różne rzeczy, to co powoduje, że cenimy danego człowieka za to czy za tamto, jest dla mnie jak gdyby oceną jego profesjonalnych możliwości i umiejętności(jak twórca takiego forum dla przykładu). Drugim rodzajem wyboru może być jego etyczny wymiar, tutaj ciężko mi podać przykład, ale niech to będzie ktoś zintegrowany jako człowiek, umiejący rozeznać swoją pozycję bardziej z punktu widzenia etycznego, rozumiejąc głębsze znaczenia czynienia dobra w generalnym sensie.
Może jakiś wyimaginowany twórca takiego forum jak Pytamy chciałoby się powiedzieć, ale prowadzący go z myślą z poważnym mottem, zaangażowaniem w rozbudowanie funkcji, które by zaakcentowały lepiej użytkowników ale też dawało ciekawe przesłanie.
No i pytam jeszcze raz, co jest dla was ważniejsze w drugim człowieku, jego techniczne walory czy etyczne?
Szybko jeszcze dodam, że etyczne walory wcale nie muszą świadczyć o profesjonalizmie czy jego braku.
Mam nadzieję, że mnie chwytacie o co mi chodzi, a jak nie, to postaram się dalej lepiej wyrazić.:)
Ostatnio edytowany przez bklast (2008-12-14 21:20:23)
Użytkownik
Ja cenię ludzi przede wszystkim za ich walory etyczne i wartości moralne, reszta to sprawa drugorzędna. Człowiek z wieloma umiejętnościami lecz pozbawiony etyczności i moralności nie wzbudza mojego szacunku.
Dla mnie "walory etyczne" są ważniejsze. Resztę można wyćwiczyć. Nowe umiejętności można nabyć, do profesjonalizmu dojść przez trening i upór. Dobrego charakteru i odpowienich zasad nie można nabyć od tak sobie.